Cele mai bune centrale termice pe gaz

O centrala termica este o investie pe termen lung si totodata o investitie costisitoare, astfel, noi venim in ajutorul dvs cu informatii esentiale pentru a alege cea mai buna centrala termica pe gaz.

Multe persoane afirma ca centralele din noua generatie nu sunt la fel de reizstente precum cele vechi, care au tinut 15-20 de ani doar cu mici interventii. Insa lucrurile se bat putin cap in cap, fiindca tehnologia evolueaza si la fel si centralele termice ar trebui sa fie din ce in ce mai bune.

Am intocmit un top3 centrale termice pe gaz, bazandu-ne pe calitatea lor, functionalitati si pretul final. Fiecare centrala vine dintr-o clasa diferita si totodata este ceai mai buna din clasa ei, conform utiliztorilor si conform analizei noastre.

Ariston Clas One 24

ariston clas one

Cea mai buna centrala termica

24 kW

Pana in 180 mp

49 dB

Clasa A

Condensare

Motan Sigma 24

motan sigma

Cea mai ieftina

24 kW

Pana in 200mp

48 dB

Clasa A / C

Conventionala

De ce anume trebuie sa tinem cont cand alegem o centrala termica pe gaz?

  • 1. Suprafata care trebuie incalzita. Apartamentele din Romania nu sunt foarte mari incat sa fii nevoit sa iei o centrala deosebita, insa daca stai la casa si ai deja 2,3 niveluri de incalzit, atunci da, se pune si problema pe care o poate incalzi respectiva centrala.

  • 2. Consumul de gaz/curent. Consumul de gaz si de curent trebuie sa fie un factor decisiv in alegerea centralei, fiindca doar asa vei putea beneficia de facturi mai mici. Multi omit acest aspect, insa uitandu-va atent la consumul fiecarui model de centrala, veti observa ca diferentele sunt majore. Pentru a alege cea mai buna centrala adaptata nevoilor dvs, trebuie sa cititi cu atentie specificatiile fiecarei centrale in parte.

  • 3. Nivelul zgomotului. Sunt persoane care efectiv prefera linistea sau care tresar atunci cand porneste centrala, daca aceasta este prea zgomotoasa. Personal sunt afectat de centralele care nu sunt tocmai silentioase. Eu aud si un tantar care bazaie in camera cealalta pe timp de noapte, astfel ca daca centrala nu este silentioasa, atunci imi provoaca disconfort.

  • 4. Garantie. Un producator care se vrea respectat ar trebui sa ofere minim 5 ani garantie produslui sau. In general garantia difera de la 2 la 7 ani, in functi de magazin si producator. Pe noi ne intereseaza sa fie cat mai extinsa, cu cat mai mult, cu atat mai bine.

  • 5. Design. Aspectul centralei poate fi important pentru unii, la fel si culoarea. Cu totii suntem obisnuiti cu centrale dreptunghiulare, albe sau gri deschis. Acum, cei de la Ariston au venit cu modele foarte interesante atat ca design cat si dotari. Cu centrale termice negre, foarte digitalizate care se incadreaza perfect intr-o bucatarie moderna, futurista.

  • 6. Pretul este de asemenea un factor decisiv pentru multi dintre noi. Insa toti factorii de mai sus influenteaza in cele din urma pretul final. Astfel, pentru a alege cea mai buna centrala termica pe gaz trebuie sa ne gandim la fiecare aspect enumerat aici si care sunt prioritatile pentru noi.

Centrale termice pe gaz conventionale vs cu condensare

Cele mai bune centrale conventionale in momentul de fata sunt cele de la Motan. De la alte firme oricum nu prea se gasesc pe piata din Romania, iar centralele Motan isif ac treaba destul de bine.

Centralele conventionale sunt cele pe care le cunoastem de atata timp, flacara incalzeste apa si fumul(gazul ars) este eliminat prin horn. Cele cu condensare folosesc gazul fierbinte(care la conventionale ar fi fost evacuat pe horn) tot pentru incalzire. Astfel se ajunge la o eficienta energetica mult mai ridicata. Daca la cele conventionale fumul/aburii care se elimina ar avea temperatura de 100-130 grade, ei bine, la cele cu condensare temperatura finala la eliminare este undeva la 60 grade Celsius. Este cam acelasi sistem ca la autoturisme unde gazul este recirculat in instalatie pentru a mai opri din noxe si a spori capacitatea motorului.

Astfel, centralele in condensare ofera niste avantaje specifice:

– consum mai mic

– eficienta mai ridicata

– sunt mai silentioase

– poluare mai mica

Iar ca dezavantaj ar fi faptul ca acel condens trebuie eliminat pe undeva. Cum la aparatele de aer conditionat trebuie eliminat condensul printr-un furtun, la fel si la aceste centrale termice pe gaz prin condensare trebuie un furtun racordat la canalizare pentru eliminarea condensului din instalatie. Desi la prima vedere pare complicat, de fapt nu este deloc asa. Fiindca centrala in general se monteaza in bucatarie, iar in bucatarie avem si chiuveta, iar racordul se face acolo unde se scurge si apa din chiuveta.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 2.7]

Lasă un comentariu