Cele mai bune centrale pe lemne

Acasa » Casa » Centrale termice » Cele mai bune centrale pe lemne

Centralele pe lemne sau peleti reprezinta o varianta eficienta si moderna de incalzire, in detrimentul sobelor clasice din locuintele situate in zonele lipsite posibilitatea racordarii la reteaua cu gaz. Mai jos va prezentam cele mai bune centrale pe lemne si peleti conform analizei noastre:

ATMOS DC 40SX

cea mai buna centrala pe lemne

Centrala pe lemne

40 kW

Gazeificare

Pana la 344 m2

Boiler extern

Sunsystem Burnit WBS

centrala mixta lemne

Centrala mixta(lemne sau peleti)

40 kW

Conventionala

Pana la 250m2

Boiler extern

Cum functioneaza o centrala pe lemne?

O centrala pe lemne ofera aceleasi beneficii precum o centrala termica de apartament, doar ca centrala pe lemne este mai voluminoasa, necesita incapere speciala(magazie, camera tehnica), are nevoie de horn pentru evacuarea fumului si necesita munca in plus pentru alimentare.

Dupa cum si numele spune, centrala pe lemne functioneaza cu lemne, dar cele mai noi au si optiunea de a functiona cu peleti sau carbuni. Pentru o persoana care locuieste la bloc, procesul de incalzire al apartamentului este foarte simplu, doar setand temperatura din termostat, insa pentru a incalzi o locuinta folosind o centrala pe lemne este ceva mai mult de treaba. Adica centrala functioneaza atata timp cat o alimentezi cu lemne, iar cand lemnele din cazan s-au ars, nici centrala un mai da caldura. Ceea ce inseamna ca o data la cateva ore trebuie mers in camera tehnica si adaugate lemne.

Pentru cei care locuiesc la casa si de-a lungul timpului sursa de caldura pe timpul iernii a reprezentat-o 1-2-3 sobe de teracota, fiind necesara alimentarea sobelor de cateva ori pe zi, zi de zi, trecerea la o centrala pe lemne reprezinta un lux caracterizat prin munca mai putina si un confort sporit.

Dand la o parte cele spuse mai sus, cele mai bune centrale pe lemne ne ofera aceleasi conditii si beneficii precum o centrala termica pe gaz. Astfel, putem avea o instalatie termica moderna in detrimentul sobelor clasice, beneficiind de caldura si apa menajera calda intr-un mod mai facil.

In ce conditii se merita sa cumparam o centrala pe lemne?

  • Atunci cand locuim la casa si nu avem cum sa ne racordam la reteaua de gaze naturale.
  • Atunci cand avem o sursa continua de material lemnos an de an. Ca exemplu, daca aveti o livada foarte mare care necesita taieri si curatiri an de an, o centrala pe lemne se poate dovedi mai ieftina la cost pe termen lung decat o centrala pe gaz sau electrica.
  • Atunci cand locuim intr-un sat de la marginea padurii, unde costul unui metru cub/ster de lemn se gaseste la un pret avantajos.

In afara acestor motive, o centrala pe lemne buna este destul de costisitoare, atat ca pret de achizitie cat si costul utilizarii an de an.

Cheltui mai putini bani cu o centrala pe lemne sau peleti decat cu una pe gaz?

La prima vedere, multi tind sa creada ca este mai ieftin sa treci iarna cu o centrala pe lemne decat cu una pe gaz. Insa acest lucru il cred doar cei care nu au experimentat ambele situatii. Utilizarea unei centrale pe lemne presupune cost mai mare de achizitie, necesita camera speciala pentru amplasare, necesita horn, necesita munca in plus, iar costurile pentru achizitionarea lemnelor depaseste costul gazelor pe timpul iernii. Iar daca alegem una din cele mai bune centrale pe lemne, precum cele prezentate mai sus, pretul de achizitie este destul de mare.

Un exemplu foarte clar si recent: Pentru a trece iarna, vecinul a cumparat lemne de 3400 lei. Lemne care i-au ajuns din octombrie 2020 pana in martie 2021, pentru a incalzi o casa de aproximativ 100mp construita la inceputul anilor 2000, izolata cu polistiren de 5 la interior fiindca asa era moda pe atunci.

Eu fiind racordat la gaz, casa putin mai noua, izolatie de 10 pe exterior, facturile la gaz din octombrie 2020 pana in aprilie 2021 au costat aproximativ 2000 de lei. La mine incalzirea s-a facut prin apasarea unui buton, la vecin a fost necesara extrem de multa munca(crapat lemne, pus lemne pe foc, facut curat la 2-3 zile in camera tehnica etc.). Insa acum de cum s-au anuntat scumpiri la gaze, nu stiu cum va fi, urmeaza sa vedem:).

Concluzie: cand cineva alege o centrala pe lemne, nu o face gandind ca va cheltui mai putini bani decat cu o centrala termica pe gaz, ci o face pentru ca efetiv nu are cum sa se racordeze la gaz. Iar pentru cei care trec de la soba la centrala pe lemne, evolutia este considerabila: confort mai mare si munca mai putina.

De ce anume trebuie sa tinem cont pentru a alege cea mai buna centrala pe lemne sau peleti adaptata nevoilor noastre?

Suprafata care trebuie incalzita. Centralele pe lemne au puteri diferite, iar cu cat puterea este mai mare, cu atat suprafata pe care o poate incalzi este mai mare. Daca dorim sa incalzim o locuinta de pana in 200 mp, orice centrala pe lemne cu o putere de incalzire pana in 28kW este buna. Daca dorim sa incalzim cabane cu mai multe nivele ce insumeaza peste 350mp, atunci trebuie sa optam pentru centrale cu putere de aproximativ 40kW. Aceste detalii sunt specificate la fiecare centrala in parte.

Tipul centralei. Fiindca sunt centralele conventionale pe lemne, care ard lemnele, iar noi beneficiem de caldura acestora direct. Si mai sunt centralele din noua generatie, cu gazeificare. Adica mai recircula aerul care ar fi trebuit sa iasa pe horn, crescandu-i foarte mult eficienta centralei. Daca o centrala pe lemne conventionala are un randament de aproximativ 70%, ei bine, una care functioneaza pe gazeificare are un randament de peste 90%, acest tip fiind cele mai bune centrale pe lemne.

Alimentarea centralei. Generatia noua de centrale pe lemne ne ofera mai multe surse de alimentare. Adica pot functiona si pe lemne, si pe peleti si pe carbuni. Daca alegem sa o folosim pe peleti, procesul in sine poate fi mai usor, necesitand mai putina activitate din partea noastra. Doar ca peletii sunt mai scumpi decat lemnele. Fiecare grad in plus de confort vine cu o crestere de pret per total.

Centrala pe peleti sau pe lemne? Ce alegem?

Desi exista centrale mixte, precum centralele Fornello, exista de asemenea doar centrale pe lemne sau doar centrale pe peleti. Folosind o centrala pe peleti, vom avea mai putin de munca si mai putine drumuri la camera tehnica. De asemenea, nu va mai fi nici nebunia din timpul verii cu achizitionarea lemnelor, crapatul, asezatul. Insa o centrala pe peleti va presupune costuri mai mari, fiindca peletii sunt mai scumpi si mai ales exista riscul sa nu gasim peleti. Majoritatea persoanelor fac stocul de peleti cand vine frigul si atunci efectiv se golesc si stocurile magazinelor de peleti. Cu alte cuvinte, in plin sezon rece se gasesc foarte greu peleti de vanzare. De altfel, pentru un randament bun, peletii trebuie sa fie de calitate, altfel centrala nu va da randament si ne vom face singuri de treaba.

Aici puteti vedea cele mai bune centrale pe lemne sau peleti de la Fornello, fiind cele mai trainice, inovative si cele mai eficiente de pe piata.

Actualizat la data de 7 februarie 2025 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 3.7]

Lasă un comentariu