Cat consuma un calorifer electric?

Multi suntem nevoiti sa cumparam un calorifer electric din diverse motive, insa stim cu adevarat cat curent electric consuma un astfel de produs?

Vestea buna este ca lucrurile au evoluat si caloriferele electrice sunt din ce in ce mai eficiente in incalzire iar consumul de curent este din ce in ce mai mic.

Caloriferele electrice pe ulei sunt foarte populare si se gasesc intr-o varietate de modele, cu specificatii si caracteristici specifice fiecarui producator in parte.

Puterea de incalzire a unui astfel de calorifer este scrisa pe eticheta, variind de la 300W la 3000W. Cu cat puterea este mai mare, cu atat incalzeste mai bine incaperea.

Cat consuma un calorifer electric pe luna?

Consumul = Puterea x Timpul

Consumul pe luna = (N)kw x (N)h

Exemplu: Avem un calorifer electric de 1500 W si il folosim timp de 8 ore pe zi. Ar rezulta ca intr-o zi se consuma 1,5kW x 8h = 12 kWh pe zi.

Consumul intr-o luna ar fi 12kWh x 30 zile = 360 kWh. Acum urmeaza sa transformam acesti kWh in bani. Pentru asta trebuie sa stim pretul unui kWh. Am verificat acum(octombrie 2021) site-ul celor de la EON pentru a vedea exact pretul unui kWh si acesta este 0,95 lei.

Astfel ne iese urmatoarea suma pentru consumul unui calorifer electric intr-o luna, si anume: 360kWh x 0,95 = 342 lei pe luna pentru folosirea unui calorifer electric timp de 8 ore.

Cat este de real acest calcul?

Multi vor zice ca majoritatea caloriferelor au o putere de 2500 sau 3000 de watti si ca nu ar fi corect calculul meu. Sau ca este nevoie de o functionare mai indelungata, nu doar de 8 ore pentru ca o incapere sa ramana mereu calda. Insa aceste argumente sunt demontate de faptul ca un calorifer electric pe ulei daca este pornit timp de o ora, acesta emana caldura si dupa ce este oprit. Uleiul din interior ramanand cald timp de inca 30min pana la o ora. De asemenea, cand caloriferul este pornit pe treapta de 3000W, el nu consuma intr-una 3000W, ci doar cand porneste rezistenta care incalzeste. Astfel, desi sunt multe variabile, calculul de mai sus este cat se poate de real.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un comentariu