Mulcirea gazonului – Masini de tuns iarba cu functie de mulcire

Acasa » Scule si Unelte » Mulcirea gazonului – Masini de tuns iarba cu functie de mulcire

Mulcirea gazonului este un proces esential pentru a avea o peluza sanatoasa. Ce inseamna mulcirea gazonului? In cateva cuvinte, mulcirea se rezuma la a lasa iarba taiata marunt pe gazon. Pentru ca efectele sa fie benefice, mulcirea se face cu iarba taiata la dimensiune foarte mica, astfel incat sa se descompuna rapid.

Mulcirea nu se face chiar cu orice tip de masina de tuns iarba si nici cand iarba este prea mare!

Mulcirea solului din gradina cu legume este diferita fata de mulcirea gazonului. Pentru a mulci solul din gradina cu legume este suficient sa acoperim pamantul cu un strat de 5-15cm cu iarba stransa in sacul colector al masinii de tuns iarba. In schimb, pentru mulcirea gazonului, stratul de iarba care sa ramana pe gazon trebuie sa fie mult mai mic, incat sa ofere gazonului nutrienti, nu sa-l sufoce.

Mulcirea gazonului se poate face sau are loc in urmatoarele circumstante:

Folosind un robot de tuns gazon. Daca folosim pentru intretinerea curtii un robot de tuns gazon, acesta nu dispune de sac colector, ci efectiv taie iarba foarte marunt si o imprastie pe gazon. Astfel, mulcirea are loc automat. Iarba fiind taiata foarte marunt se va pune pe sol si incet incet se va descompune oferind nutrienti gazonului.

Folosind o masina de tuns iarba cu functie de mulcire. Exista masini de tuns iarba cu functie speciala de mulcire. Spre deosebire de masinile clasice, acestea maruntesc iarba mai bine. Cu toate acestea, nu trebuie sa mulcim gazonul la fiecare tundere, fiindca astfel il vom sufoca. Spre deosebire de robotul de tuns gazon care tunde iarba zi de zi, folosind o masina de tuns iarba atunci cand taiem gazonul, firul ierbii este posibil sa fie cam mare si mulcirea sa nu aiba efectul dorit.

Mulcirea cu o masina de tuns iarba clasica. Denumita si mulcire manuala a gazonului. Pentru a avea efectul scontat, mulcirea cu o masina clasica de tuns gazon se face la 1-2 zile dupa tundere, scotand sacul colector si mergand pe tot gazonul cu masina fara sac, lasand sa imprastie iarba taiata. Este important ca tunderea pentru mulcire sa nu aiba loc la mai mult de 2 zile de la tundere, astfel incat masina de tuns sa taie doar varful ierbii si sa imprastie iarba taiata uniform pe gazon.

Kit mulcire gazon pentru masini de tuns iarba. Exista anumite kit-uri care se pot achizitiona separat pentru anumite masini de tuns iarba, astfel incat sa taie iarba mai marunt si sa o imprastie uniform. Astfel de kituri constau intr-o lama cu forma diferita si un capac care se poate atasa in spatele masinii in locul sacului colector.

Cele mai bune masini de tuns iarba cu functie de mulcire:

1. Masina de tuns gazonul pe benzina Progarden S463vhy-t
masina de tuns iarba progarden
Aceasta este cea mai buna masina de tuns iarba cu functie de mulcire luand in considerare raportul calitate/pret. Nu este incadrata si in topul cu cele mai bune masini de tuns gazon pentru ca are cam putini cai putere, o latime mai mica de taiere si un sac colector mai mic. Dar aceste lucruri pot fi benefice in cazul unei curti de dimensiuni reduse si cu multe obstacole. Progarden este un brand romanesc ce importa si comercializeaza produse de gradinarit, in special masini de tuns iarba, motosape, motocoase, autofiletante etc.

Progarden S463vhy-t este o masina accesibila ca pret, cu o latime de taiare de 45cm, beneficiaza de autopropulsie si are un sac colector de 50L. Se incadreaza in categoria medium range ca pret si calitate, iar folosita corespunzator nu ne va dezamagi.
Verifica Pretul + alte Detalii
2. Masina de tuns gazon/iarba pe benzina Ruris Dac 150XL
ruris dac 150XL
Aceasta masina se afla pe locul 3 in topul nostru cu cele mai bune masini de tuns iarba pe benzina si pe locul 2 in topul masinilor cu mulcire. Este o masina voluminoasa, puternica, care ne va ajuta sa avem un gazon de invidiat. Are un consum mediu de benzina de 1,7L pe ora, lucru care ne permite sa tundem o suprafata foarte mare fara sa alimentam.
Verifica Pretul + alte Detalii
3. Masina de tuns iarba pe benzina Texas Razor 5190TR/W
texas razor
O masina puternica dotata cu motor Honda. O latime de taiere de 51cm, un sac colector de 65L si dotata cu autopropulsie. Este ideala pentru tuns gazonul sau pentru tuns iarba din livada. Are o stabilitate ridicata, fiind numai buna pentru tunsul suprafetelor in panta. Un dezavantaj ar fi pretul cam ridicat.
Verifica Pretul + alte Detalii

De ce se face mulcirea gazonului?

  • Pentru ca gazonul sa beneficieze de nutrienti;
  • Pentru ca solul sa isi pastreze mai mult timp umiditatea, contribuind totodata si la infratirea/inmultirea ierbii din gazon;

Sfaturi pentru o mulcire corecta a gazonului:

– Iarba care urmeaza a fi taiata sa fie deja tunsa astfel incat sa nu se taie fire lungi cand dorim mulcirea. Daca facem mulcirea cand iarba este mare, cantitatea de iarba ramasa in urma va fi prea mare si va afecta negativ gazonul.

– Daca mulcim gazonul an de an, atunci primavara este obligatorie o scarificare pentru a indeparta vegetatia uscata care nu s-a descompus in timpul iernii.

Cand se face mulcirea gazonului?

Mulcirea se face in perioada cea mai puternica de vegetatie si cand in sol exista microorganisme. Recomandat este sa se faca intre lunile Martie-Iunie.

Este obligatorie mulcirea?

Nu este obligatoriu sa mulcim gazonul pentru a avea un aspect frumos. Daca il tundem frecvent, ii oferim ingrasaminte, fertilizanti si apa suficienta, mulcirea nu este necesara.

Alte articole despre tunderea gazonului:

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un comentariu