Pentru a preveni escarele sau chiar pentru a le trata daca sunt in faza incipienta, spitalele, clinicile particulare si chiar si persoanele de rand, folosesc saltele contra escarelor. Aceste produse se gasesc atat in magazinele fizice, dar mai ales in magazinele online. Alegand sa cumparati online din magazine autorizate, veti beneficia de o gama mai mare de saltele antiescare, care mai de care mai diferite ca si calitate sau pret.
Ce este salteaua antiescara? Definitie si utilizari:
O saltea antiescara este o saltea speciala folosita de catre persoanele imobilizate la pat in vederea evitarii aparitiei escarelor. Se mai gaseste si sub urmatoarele denumiri: saltea antidecubit, sistem antidecubit, saltea contra escara. Sunt total diferite fata de cele mai bune saltele ortopedice, avand alta structura si un cu totul alt scop.
Saltelele antiescara cu compresor sunt cele mai populare. Compresorul impinge aer in interiorul saltelei umfland si desumfland diferite portiuni la un anumit interval de timp, astfel se imbunatateste circulatia sangvina si nu se creeaza presiune doar pe o anumita zona a corpului, prevenind astfel aparita escarelor.
Salteaua antiescara se pune pe pat sau pe fotoliu, deasupra saltelei normale. Este o saltea destul de subtire, astfel ca nu afecteaza cu nimic inaltimea patului. Salteua antiescara este cea mai buna forma de preventie a escarelor!
In functie de structura si continut putem spune ca exista 3 tipuri de saltele antiescara:
- Saltea antiescare cu compresor tip fagure (pe aer);
- Saltea antiescare cu compresor tip tub (pe aer);
- Saltea antiescara din spuma.
Cele mai bune saltele antiescare si pentru ce fel de pacienti sunt potrivite
1. Saltea antiescare Ricant Easy 400
Este considerata de multi cea mai buna saltea antiescare de pe piata, Ricant fiind un producator cu renume mondial in domeniul sistemelor antidecubit. Este potrivita persoanelor cu diferite grade de imobilizare. Adica si pentru pacientii imobilizati in totalitate, cat si pentru cei care se mai pot misca singuri.
Ricant Easy 400 vine cu o serie de functii: reglarea presiunii in functie de greutatea pacientului, functie de oprire a umflarii si desumflarii si o functie care ne semnalizeaza daca presiunea a scazut in saltea.
Ca si accesorii, vine cu un cilintru de rezerva si o husa detasabila. Chiar daca dispune de husa, saltea trebuie acoperita cu un cearceaf. Ca si dimensiuni, are aproximativ 90x200cm si 12 cm inaltime pusa in functiune.
Ca dezavantaj am putea mentiona pretul cam ridicat, insa compenseaza prin calitate. Tot la dezavantaj putem mentiona ca nu vine cu un kit de reparatii, de lipit salteaua in caz de avarie.
2. Saltea antiescara Ricant Italia SY200
SY 200 este cel mai ieftin model de saltea antiescare cu compresor de la Ricant. Are o structura tip fagure si este realizata din PVC. Suporta pana la 110 kg si are o inaltime de 7cm. Presiunea se schimba din aproximativ 10 in 10 minute, imbunatatind circulatia si evitand aparitia escarelor. Este o saltea ideala pentru cei cu forme mai usor grave, fiind o saltea de tranzitie mai mult. Chiar daca pretul este mic, salteaua este destul de calitativa, marea diferenta de pret facand-o faptul ca nu are multe functii si ca suporta pana in 110 kg.
La dezavantaje putem mentiona materialul, care este cam alunecos si trebuie sa fim mai atenti cand punem cearceaful. Tot aici putem mentiona materialul in sine, nefiind la fel de gros ca cel de la salteaua Ricant Easy 400.
3. Saltea Antiescare Ricant Ortopedica Armony 500
Este o saltea premium la un pret pe masura. Este asemantoare cu cea de locul 1 din topul nostru cu cele mai bune saltele antiescare, dar ocupa pozitia 3 datorita pretului ridicat si al asemanarii la caracteristici si materiale cu una mai ieftina.
4. Saltea antiescara din spuma cu piese detasabile, Kid Man
Este cea mai populara saltea antiescara din spuma. Ca si avantaje putem enumera urmatoarele: piese detasabile astfel incat sa nu exercitam presiune asupra escarelor deja aparute, antibacteriana, nu are compresor, deci nu face zgomot. Suporta pana la 140kg, dar o recomand persoanelor pana in 100kg, caci spuma este destul de flexibila. Vine si cu o husa hipoalergenica.
5. Saltea Antiescara Cu Compresor EvoSmart™ SE01
O saltea de buget care isi face treaba destul de bine. Un avantaj il reprezinta faptul ca vine si cu un kit de reparare, in caz ca intepam salteaua. Problema o reprezinta compresorul care este cam zgomotos. Daca zgomotul compresorului nu deranjeaza, merita investitia, fiind o saltea sub 200 RON.
6. Saltea antiescara cu compresor Fitconn FU-AM001
O saltea ieftina destul de folosita in Romania. Are o greutate de numai 3kg si si dimensiune de 90x200cm si 7cm inaltime. Unii utilizatori s-au plans de zgomotul compresorului. Insa daca punem compresorul la picioare si ne gandim la efectele benfice ale saltelei, cred ca am putea ignora zgomotul produs.
Cum alegem cea mai buna saltea antiescare?
Greutatea pacientului este factorul decisiv. Saltelele antiescare au un grad diferit de suportabilitate a greutatii, in functie de grosimea si calitatea materialului. Greutatea suportata de o saltea pentru escara variaza intre 90 si 160kg. Pentru pesoanele cu o greutate mai mare de 100kg este indicat sa optam pentru saltele de tip fagure sau tub, cu mai multe camere de compresie.
Tipul saltelei. Saltelele de tip fagure sau tubulare sunt similare ca si caracteristici si beneficii. Majoritatea sunt realizate din naion, cauciuc, pvc si tot felul de materiale care nu permit aerului sa iasa din saltea. Sunt recomandate persoanele cu o greutate ridicata. Salteau antiescara din spuma poate fi o optiune daca persoana in cauza este destul de slaba. Aceasta vine in general cu portiuni interschimbabile astfel incat nu se va face gaura in mijlocul saltelei. Acestea sunt recomandate pacientilor care pot totusi sa se miste singuri, doar ca stau o mare parte din zi in pat.
Dimenisunea saltelei ar putea fi inca un factor decizional, doar ca la noi in tara, majoritatea saltelelor antiescara au dimensiuni standard de 90x200cm. Cu toate acestea, se gasesc si saltele din spuma de dimensiuni de 160x200cm, doar ca acestea nu sunt chiar la fel de eficiente precum cea mai buna saltea antiescara prezentanta in topul nostru. Exemplu de saltea antiescara 160x200cm AICI.
Gravitatea starii pacientului. Daca pacientul este complet imobilizat, atunci ar trebui sa ne orientam catre o saltea antiescara buna, de calitate, nu sa o alegem pe cea mai ieftina de pe piata. Daca in schimb pacientul se poate misca singur sau chiar mai si coboara din pat, atunci ne putem orienta catre o saltea mai putin performanta si implicit mai ieftina.
S-ar putea sa va mai intereseze si:
- Cele mai bune saltele
- Cum alegem husa de protectie pentru saltea
- Cele mai bune perne de dormit
- Cele mai bune pilote
- Cea mai buna saltea Dormeo
Actualizat la data de 8 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu
Sunt aici pentru pasionatii de calitate si performanta, oferind recenzii profesionale pentru o gama diversa de produse din diferite categorii.
Am experienta in domeniul Casa si Gradina, al electrocasnicelor, sculelor si uneltelor si imi propun sa aduc lumina asupra celor mai bune optiuni disponibile pe piata.
Pe site-ul 2Pareri.ro scriu recenzii detaliate si obiective astfel incat sa va ajut sa cumparati cele mai bune produse.