Tipuri de espressoare pentru acasa

Acasa » Bucatarie » Preparare Cafea » Tipuri de espressoare pentru acasa

Espressoarele de cafea au inceput sa devina un obiect casnic esential pentru multi dintre noi. Desi eram obisnuiti sa bem cafeaua in stil clasic, la ibric, odata cu emigrarea masiva, excursiile in afara tarii si gustul formidabil al cafelei servita in restaurante, am inceput sa adoptam si noi obiceiuri occidentale si sa ne cumparam espressoare pentru a prepara cafeaua.

Exista 3 tipuri principale de espressoare de cafea, fiecare oferind beneficii si dezavantaje, dupa cum urmeaza:

Espressoare cu capsule

Espressoarele cu capsule sunt cele mai usor de folosit si cele mai ieftine. Ne ajuta sa experimentam gustul proaspat al cafelei prin apasarea a 2 butoane. Nu necesita multa munca de intretinere si nici munca de preparare. Capsulele sunt vidate si de unica folosinta si se gasesc intr-o varietate de arome si gusturi.

Aparatele de cafea cu capsule suporta in general capsule de la un singur producator. De exemplu, aparatul Nespresso De’Longhi Lattissima suporta doar capsule de la Nespresso. Desi pare ingrijorator, fiindca nu putem experimenta ce cafea vrem noi, adevarul este ca Nespresso(sau oricare alt producator) ne ofera o diversitate foarte mare de arome incat sa multumeasca orice bautor de cafea.

Dezavantaje espressoare cu capsule:

  • cafeaua nu are acelasi gust ca la un espressor manual sua automat;
  • majoritatea nu au compartiment pentru lapte si functie de spumare;
  • costul capsulelor poate fi destul de ridicat de-a lungul timpului.

Espressoare manuale (espressoare semiautomate)

Vorbim aici de espressoarele semi automate, cunoscute si ca barista sau sub denumirea de espressoare cu cafea macinata. Espressoarele manuale sunt preferate de impatimitii cafelei. Prepararea unei bauturi la un espressor manual necesita mai multa implicare, dar ne ofera un control mai mare asupra produsului final.

Acestea au un pret mediu de achizitie, intre 400-2000 lei, in functie de specificatii, functii, materiale si brand. Sunt produse durabile, care ne ajuta sa preparam o cafea delicioasa timp de ani de zile daca intretinem aparatul corespunzator.

Dezavantaje espressoare manuale:

  • necesita efort pentru prepararea bauturilor;
  • necesita timp de invatare si pregatire pentru a putea prepara corect o bautura;

Espressoare automate

Espressoarele automate sunt espressoarele care ne vor prepara bautura exact ca intr-o cafenea. Acestea vin cu programe presetate de bauturi, la care mai putem ajusta nivelul de apa sau zahar. Dispun de rasnita, compartiment pentru lapte si de tot ce are nevoie un espressor pentru a prepara o cafea delicioasa din boabe proaspat macinate.

Espressoarele automate nu necesita multa munca de intertinere sau pentru prepararea cafelei, insa o intretinere minima trebuie facuta dupa orice utilizare.

Dezavantaje espressoare automate:

  • Pret ridicat;
  • Poate dura ceva timp pana ne obisnuim cu setarile si tot ce trebuie facut pentru a obtine o bautura buna.
  • Zgomot. Datorita faptului ca macina singur boabele, pentru multi poate fi destul de zgomotos.

Acum, intrebarea este: Care este cel mai bun espressor? Automat, Manual sau cu Capsule?

Raspunsul il stiti doar dumneavoastra, in functie de ce anume va doriti de la espressor. Daca vreti o cafea preparata rapid si fara mari batai de cap, atunci puteti alege espressorul cu capsule. Daca sunteti fan al cafelei si lumea cafelei reprezinta un adevarat hobby pentru dumneavoastra, atunci mergeti pe unul manual. Daca vreti sa beti o cafea buna ca la restaurant, indiferent de cost si cu efort minim, atunci puteti opta pentru un espressor automat.

Actualizat la data de 18 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu