Curatare catalitica sau pirolitica? Cum alegem cuptorul electric

Acasa » Electrocasnice » Cuptoare » Curatare catalitica sau pirolitica? Cum alegem cuptorul electric

Alegerea unui cuptor electric necesita mult timp pentru documentare. Deoarece ne dorim un cuptor bun, programe diversificate de gatire, incalzire uniforma, autocuratare si fel si fel de functii care sa ne ajute sa preparam mancarea intr-un mod rapid si cu un rezultat delicios.

Cele mai bune cuptoare electrice incorporabile vin si cu functie de autocuratare, functie care atrage multe gospodine, fiindca pentru majoritatea este un adevarat calvar sa curete cuptorul. Dar chiar sunt eficiente aceste functii de autocuratare sau in cele din urma tot la carpa umeda ajungem?

In cele ce urmeaza vom vedea ce tip de curatare este mai buna: Catalitica sau Pirolitica? Si vom mai analiza si alte tehnologii de autocuratare, in ideea ca la finalul articolului sa stim cata importanta acordam autocuratarii cuptorului si care din cele mentionate merita investitia.

Tipuri de autocuratare la cuptoarele electrice

1. Autouratarea Catalitica – cataliza

Autocuratarea catalitica are loc in timpul utilizarii cuptorului. Efectiv curatarea are loc automat in timp ce gatim, nefiind necesar sa optam pentru un program anume de autocuratare. Cuptoarele electrice care dispun de acest tip de curatare au peretii compusi dintr-un email poros gros care absoarbe murdaria si petele ajungand in cele din urma sa le descompuna.

Avantaje curatare catalitica:

  • nu consuma energie in plus
  • curatarea are loc in timpul gatirii

Dezavantaje:

  • Petele mari nu se vor curata, fiind necesara interventia noastra cu un burete si solutii chimice
  • La o anumita perioada de timp tot trebuie sa luam cuptorul manual la curatat.

2. Autocuratarea Pirolitica – piroliza

Cele mai bune cuptoare electrice incorporabile care dispun de autocuratare pirolitica au peretii formati din email neted. Curatarea se face accesand din meniu programul de autocuratare prin piroliza si presupune incalzirea cuptorului chiar si pana la 500 de grade. La aceasta temperatura murdaria se descompune si se transforma in cenusa.

Avantaje curatare pirolitica:

  • Acest tip de curatare functioneaza, dezintegrand murdaria si transformand totul in cenusa. Doar ca noi tot trebuie sa venim cu o laveta sa stergem cenusa dupa ce s-a terminat autocuratarea.

Dezavantaje:

  • Cuptoarele electrice cu autocuratare pirolitica sunt scumpe;
  • Consumul de energie electrica este semnificativ;
  • Folosita in exces va duce la deteriorarea peretilor;
  • Gratarul si chiar tavile nu pot fi curatate prin piroliza, fiindca vor fi avariate.

3. Autocuratarea Hidrolitica – hidroliza

Curatarea hidrolitica se bazeaza pe curatarea cu ajutorul aburilor. Tot procesul presupune introducerea unui vas cu apa in cuptor sau umplerea unei tavite cu apa si selectat programul de autocuratare. Apa se va incalzi, aburii vor inmuia murdaria si noi o vom curata cu o laveta umeda, eventual si cu solutii chimice. Din punctul meu de vedere, este un nume pompos pentru o curatare clasica a cuptorului. Programul de autocuratare in sine fiind de fapt o incalzire a cuptorului fara a fi pornita ventilatia. Autocuratarea hidrolitica se gaseste sub mai multe denumiri, in functie de producator, astfel o gasim sub urmatoarele denumiri: AquaClean, Hydroclean, SteamClean, StarClean, SteamShine etc.

4. Autocuratarea EcoClean

cuptor electric bosch

Este un sistem de curatare inventat de Bosch, prin urmare se regaseste la cuptoarele electrice Bosch de ultima generatie. Cuptoarele ce beneficiaza de acest tip de curatare au peretii compusi din ceramica ultra poroasa. Autocuratarea porneste cand temperatura peretilor atinge 200 de grade Celsius. Se face atat in timpul gatirii cat si selectand programul special de curatire, functionand pe aceleasi principii ca la curatarea catalitica.

Avantaje:

  • Consum redus de energie;
  • Trebuie sa stergem cu laveta doar baza cuptorului.

Dezavantaje:

  • Cand sunt pete mari, acest tip de curatare este ineficient.
  • Consum mai mare de energie decat la curatarea catalitica.

Care este cea mai buna autocuratare? Pirolitica, Catalitica, Hidrolitica sau EcoClean?

Cea mai eficienta este curatarea pirolitica, fiindca efectiv dezintegreaza tot. Dar fiind asa puternica, cuptorul va fi suprasolicitat, peretii vor avea de suferit si in cele din urma vine cu destul de multe dezavantaje.

Astfel, cea mai buna solutie, din experienta proprie, este sa umplem o tava cu apa si setam cuptorul la o temperatura de 100 grade Celsius, fara ventilatie. Lasam vreo 30 minute sa fiarba apa acolo dupa care il oprim si lasam aburii sa isi faca treaba si incet incet sa se mai raceasca cuptorul. Dupa care intervenim manual cu o laveta si eventual cu solutii chimice. Nu sunt impotriva tehnologiei, detin un blog in care expun anumite tehnologii si avantajele cu care vin, insa in acest caz, tipurile de curatare sunt doar niste nume pompoase pentru a atrage clienti.

Actualizat la data de 7 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.9]

Publicat de Andrei Popescu in Cuptoare

Lasă un comentariu