Locuiesti la casa si iti face placere sa faci lucrurile de unul singur? Atunci un fierastrau pendular este de nelipsit din gospodaria ta! Fierastraiele pendulare mai sunt cunscute si sub urmatoarele denumiri: soricel, jackser, jackson, pendular sau fierastrau vertical.
In continuare vom vorbi despre cele mai bune fierastraie pendulare de folosit in regim hobby. Astfel voi crea o lista cu cele mai populare fierastraie care au cel mai bun raport calitate/pret. Cu alte cuvinte, voi lista singurele fierastraie pendulare care merita cumparate.
Makita DJV180Z | 135mm | |
Bosch PST 670 | 67mm | |
Makita 4327 | 65mm | |
Einhell TC-JS 60/1 | 60mm | |
Bosch GST 8000 E | 80mm |
Avantajele folosirii unui fierastrau pendular bun:
Control asupra taierii. Spre deosebire de flex sau fierastrau normal, folosind un fierastrau pendular avem mai mult control asupra taieturii. Adica putem sa realizam cu usurinta orice model si putem face colturi rotunde, ascutite sau drepte cu cel mai mic efort.
Rapiditate in taiere. Spre deosebire de fierastraul manual, fierastraul pendular electric ne va ajuta sa taiem mai repede scandura, grinda…sau ce avem noi de taiat.
Efort mai mic. Daca avem o priza la indemana, imediat instalam soricelul si dam drumul la treaba fara sa ne fortam si sa transpiram cum am fi facut-o cu un fierastrau manual. Spre deosebire de fierastraul unghiular(flex), va presupune de asemenea un efort mai mic in folosire.
Risc redus de accidentare. Jackserul este un aparat de taiat care nu prea are cum sa ne raneasca. Functioneaza pe acelasi principiu ca traforasul, doar ca este actionat electric. In cel mai rau caz se poate rupe lama si ne va aluneca putin aparatul pe scandura.
Top Cele mai bune fierastraie pendulare cu acumulator/fara acumulator:
1. Fierastrau pendular Makita DJV180Z, 18V, 2600 rpm
Makita DJZV este, probabil, cel mai bun fierastrau pendular cu acumulator. Este un pendular ce poate fi folosit in scopuri profesionale, zi de zi, fara a sta cu teama ca se va defecta prea curand. Este pe primul loc datorita calitatii si eficientei sale, insa pretul acestui produs este destul de ridicat si putini isi permit sa plateasca atat pe acest produs ca sa il foloseasca doar in regim hobby.
In pret nu este inclus incarcatorul sau acumulatorul si trebuie cumparate separat. Dar majoritatea care aleg acest produs sunt deja fani ai produselor Makita si dispun deja de incarcatoare si acumulatoare. Chiar daca functioneaza pe acumulator si are un numar de oscilatii pe minut mai mic fata de produsele listate mai jos, are o putere de taiere mai buna decat toate. Are o adancime de taiere de 135mm, reusind astfel sa taie cu usurinta si grinzi destul de mari.
2. Fierastrau pendular Bosch PST 670, 500 W, 3100 SPM/RPM, 67 mm adancime maxima de taiere
Un excelent raport calitate pret. Bosch PST 670 este fratele mai mare si mai nou al binecunoscutului Bosch PST 650(cel mai bine vandut fierastrau pendular din ultimii ani) si vine in plus cu o adancime de taiere putin mai mare + 4 panze, 5 protectii si geanta din plastic. In rest sunt unul si acelasi aparat.
Bosch PST 670 are unghi reglabil de taiere si se alimenteaza la priza. Este pendularul perfect pentru treburile de pe langa casa si se gaseste la un pret mai mult decat satisfacator.
3. Fierastrau pendular Makita 4327, 450 W, 3100 SPM/RPM
Makita face printre cele mai bune pendulare, fie ca vorbim despre pendulare cu acumulator sau fierastraie pendulare la priza precum acesta. Este mic, solid si ne va ajuta sa taiem in orice forma vrem noi. Are o adancime de taiere de 65mm in lemn, 3100 oscilatii pe minut si o greutate de aproximativ 2kg.
4. Fierastrau pendular Einhell TC-JS 60/1, 400 W, 220-240 V, 45° unghi maxim de taiere, 60 mm adancime maxima de taiere
Einhell TC-JS 60 este un fierastrau pendular ieftin si bun. Se gaseste la pretul de aproximativ 150 RON la eMag si face, fara doar si poate, treaba pentru care a fost creat. Are un motoras mai mic si o adancime de taiere putin mai mica decat a celorlalte fierastraie mentionate mai sus, dar vine si la un pret mai mic. Un fierastrau pendular ieftin si bun ideal de folosit ocazional.
Chiar daca are o adancime de taiere de 6cm, sa stiti ca este suficient pentru utilizari ocazionale. Spun asta fiindca, in general, cand avem nevoie de fierastrau pendular dorim sa dorim sa taiem o scandura, o bucata de parchet sau alte obiecte plastice care nu ajung sa aiba peste 6cm grosime. Personal, nu am taiat cu pendularul obiecte mai groase de 3cm, decat de proba.
5. Fierastrau vertical Bosch Professional GST 8000 E, 710W, 3100rpm, 80mm
Ultimul loc din topul nostru il ocupa fierastraul pendular Bosch Professional GST 8000. Se alimenteaza la priza si are o adancime de taiere de pana la 8cm. Culoarea albastra il include in gama Professional de la Bosch, iar la pretul de doar 450 Ron merita fiecare banut.
Difera de fierastraiele pendulare mai ieftine de mai sus prin faptul ca are un motor mai puternic, de 710W, are o adancime de taiere mai mare, de 80mm si este putin mai marisor in dimensiuni. Cu alte cuvinte, este un fierastrau pendular profesional care se gaseste la un pret acceptabil.
Cum alegem cel mai bun fierastrau pendular?
Adancimea de taiere. Fierastraiele pendulare de tip hobby au, in general, o adancime de taiere de aproximativ 60mm. Cu cat creste adancimea de taiere, cu atat va creste si pretul. O adancime de taiere de 60mm ne va ajuta sa taiem orice scandura cu grosimea de maxim 6cm. Daca avem in plan sa taiem grinzi de 10cm sau mai mult, atunci ar trebui sa ne orientam catre un fierastrau pendular profesional precum Makita DJV 180 sau catre unul cu o adancime de taiere mai generoasa.
Reglarea unghiului de taiere. Majoritatea pendularelor vechi sunt fixe si taie la 90 de grade. Insa exista si pendulare a caror unghi de taiere poate fi modificat foarte simplu cu un imbus. Astfel vom putea taia la 45 de grade. Poate la prima vedere nu pare cine stie ce caracteristica importanta, insa daca dorim sa realizam tot felul de corpuri care sa se imbine perfect, optiunea de a taia la 45 de grade este foarte importanta.
Modul de alimentare. Exista doua tipuri de fierastraie pendulare: fierastru cu alimentare la priza si fierastrau pendular cu acumulator. Fierastraiele cu acumulator bune sunt ceva mai scumpe, dar merita fiecare banut daca lucrati des cu lemnul. Cel mai bun fierastrau pendular cu acumulator este Makita DJV 180 sau modelele din seriile urmatoare, insa vin si la un pret ridicat. Daca optati pentru un fierastrau pendular cu acumulator ieftin riscati sa va tina bateria doar cat taiati o scandura-doua.
Numarul de oscilatii pe minut si puterea motorului. Avand un numar de rotatii mai mare, fierastraul va taia mai repede. In general numarul de rotatii pe minut e direct proportional cu puterea motorului…si cu pretul. Un fierastrau pendular bun, pe care il folosim la taiat lemn, ar trebui sa aiba macar 2300 oscilatii pe minut.
Functie de suflare. Pendularele vechi nu dispun de aceasta functie, iar cand taiam ne vedeam nevoiti sa suflam rumegusul ramas in momentul taierii fiindca nu mai vedeam bine urma trasata cu creionul. Acum, majoritatea pendularelor dispun de functia de suflare a rumegusului de dinaintea lamei de taiere.
Intrebari Frecvente:
Putem taia metale cu fierastraul pendular?
Putem taia tabla cu grosimea de pana in 3 mm. Cu toate acestea, fiecare ferastrau pendular are scris in caracteristicile sale ce grosime de metale poate taia. Pentru a taia metale trebuie panza speciala de metal, nu aceeasi pe care o folosim la taiat in lemn sau plastic.
Cu ce este diferit fierastraul vertical fata de fierastraul pendular?
Sunt acelasi lucru. Fierastraul pendular se gaseste sub mai multe denumiri, printre care si soricel, jackser, fierastrau vertical etc. Dar toate aceste denumiri fac referire la acelasi obiect.
Putem taia forma rotunda cu fierastraul pendular?
Da. Tocmai pentru acest motiv se foloseste fierastraul vertical in detrimentul flexului cu panza de lemn, al circularului sau al drujbei cu acumulator. Avem un control mult mai bun asupra fierastraului pendular.
Actualizat la data de 18 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu
Sunt aici pentru pasionatii de calitate si performanta, oferind recenzii profesionale pentru o gama diversa de produse din diferite categorii.
Am experienta in domeniul Casa si Gradina, al electrocasnicelor, sculelor si uneltelor si imi propun sa aduc lumina asupra celor mai bune optiuni disponibile pe piata.
Pe site-ul 2Pareri.ro scriu recenzii detaliate si obiective astfel incat sa va ajut sa cumparati cele mai bune produse.