Cea mai buna oala sub presiune

Acasa » Bucatarie » Vase de gatit » Cea mai buna oala sub presiune

Folosind cea mai buna oala sub presiune, gatitul nu va mai fi un chin si nu vei mai sta in bucatarie cu orele!

Oala sub presiune este un produs care ne ajuta sa gatim mai rapid datorita caracteristicilor sale speciale. Dupa cum si numele spune, principiul de baza al acestui dispozitiv consta in gatirea sub presiune care reduce timpul de fierbere al alimentelor, le pastreaza mai gustoase si cu mai multi nutrienti fata de gatitul la o oala clasica. Oala sub presiune mai este cunoscuta si drept oala minune.

Avantajele oferite de gatitul la o oala sub presiune:

  • Valoare nutritiva ridicata a alimentelor;
  • Timp redus de preparare;
  • Economie la consumul de gaz, apa sau curent electric;
  • Miros de mancare redus;
  • Nu se va mai incalzi bucataria de la fierberea alimentelor.

Oalele sub presiune sunt in general de doua feluri: electrice si cu sursa de caldura.

Oalele electrice doar le bagam in priza si functioneaza pe baza unei rezistente care incalzeste uniform tot recipientul in care se gatesc alimentele. Au programe presetate pentru anumite alimente, dar si timer sa gatim dupa bunul plac.

Oalele cu sursa de caldura pot functiona pe incalzirea cu gaz, pe plita vitroceramica, pe plita electrica sau pe plita cu inductie. Acestea arata precum oalele clasice doar ca au si un capac care se inchide etans. Pe capac se regaseste si o supapa sau doua care ne elibereaza presiunea cand ajunge la un anumit punct sau care ne permite sa eliberam presiunea manual.

Cele mai bune oale sub presiune si cele mai populare sunt oalele care au nevoie de o sursa de caldura pentru gatire, astfel incat sa fie folosite pe plita cu gaz sau cu inductie. Acestea au o durata lunga de viata datorita simplitatii de proiectare si ne ajuta sa gatim rapid si sanatos.

Top 6 cele mai bune oale sub presiune:

1. Oala sub presiune Tefal Secure 5 NEO, 8L

tefal secure 5 neo

Avantaje:

  • Dispune de Cos pentru gatit la aburi;
  • 3 pozitii de presiune: Carne / Legume / Abur;
  • 5 sisteme de siguranta;
  • Eliberare automata si manuala a presiunii;
  • Compatibila cu toate sursele de caldura;
  • Compatibila cu masina de spalat vase;
  • Pret accesibil.

Dezavantaje:

  • Maner cam lung si s-ar putea dovedi greu de pozitionat in frigider.
  • Capacul nu poate fi spalat la masina de spalat vase.

Cand vine vorba de gatit, Tefal nu ne dezamageste! Tefal Secure 5 NEO este cea mai buna oala sub presiune din punctul nostru de vedere, fiindca este realizata din materiale de calitate(inox), vine cu o serie de masuri de siguranta astfel incat sa nu o putem deschide daca nu e scoasa presiunea, se gaseste in mai multe dimensiuni si capacitati de gatire(4L, 6L, 7L, 8L) si ne ajuta sa preparam o mancare delicioasa.

Tefal Secure 5 NEO vine si cu cos pentru gatit la aburi, lucru foarte benefic pentru cei care vor un mod sanatos si rapid de a gati pestele, de exemplu. Vine si cu o carte in care este mentionat timpul de gatire pentru fiecare aliment in parte, dar folosind-o ne vom da seama singuri cat ar trebui fierte preparatele.

Oala sub presiune Tefal Secure 5 NEO functioneaza pe toate sursele de caldura si s-a dovedit a fi de un real ajutor in bucatarie, reducand considerabil timpii de gatire.


2. Oala sub presiune electrica Tefal One Pot CY505E30

tefal one pot

Avantaje:

  • Programe presetate de gatire;
  • Gateste bine si in profunzime alimentele;
  • Se gasesc usor piese de schimb si accesorii;
  • Vine cu accesorii pentru gatit la aburi si paleta de plastic;
  • Functie de mentinere la cald;
  • Carte de retete;
  • Putem gati oriunde avem o priza.

Dezavantaje:

  • Capacul este destul de greu de curatat;
  • Trebuie depozitata cu capacul deschis – ocupa mult spatiu.

Tefal One Pot este cea mai populara oala sub presiune electrica. Are peste 1000 de review-uri pe eMag si pare sa fie o binecuvantare in bucatarie. Faptul ca este o oala electrica ii ofera atat avantaje, cat si dezavantaje.

Tefal One Pot CY505E30 vine cu 25 de programe presetate pentru gatit si desi e plina de butoane in partea din fata, veti observa ca este destul de usor de folosit. Principalele butoane indica felul cum dorim sa facem mancarea(Abur, Prajit, Fierbere, Presiune), ce rezultat dorim sa avem, cat si tipul de alimente pe care le introducem. Putem controla tot la aceasta oala, atat timpul de gatire, cat si temperatura din interior.

Faptul ca este electrica vine si cu un mic dezavantaj, si anume: Pana ce apa ajunge la punctul de fierbere va dura destul de mult timp. De aceea este indicat sa punem apa deja incalzita in oalele sub presiune electrice.


3. Oala sub presiune Delimano Quick Pot

Avantaje:

  • Manere mici pentru a economisi spatiu la depozitare;
  • Materiale de calitate;
  • Simpla si ergnonomica;
  • Usor de folosit.

Dezavantaje:

  • Disponibilitate limitata.

Delimano Quick Pot este o oala sub presiune de calitate, realizata din otel inoxidabil si o baza groasa din aluminiu pentru o distribuire uniforma a caldurii. Produsele Delimano sunt cunoscute pentru calitatea lor, iar aceasta oala sub presiune se incadreaza in standardele cu care ne-a obisnuit producatorul.

Dispune de un capac din inox + plastic rezistent la caldura(bachelita) care se etanseizeaza foarte usor prin rasucirea manerului. Are un volum de 6L si o capacitate utilizabila de 4L. Functioneaza pe toate tipurile de plita, gaz, ceramica, electrica sau inductie si se gaseste in doua dimensiuni: 6L si 7L.


4. Oala sub presiune electrica TEFAL Turbo Cuisine CY754830

Tefal Turbo Cuisine

Avantaje:

  • Ultima generatie de oala sub presiune electrica;
  • Atinge mai repede punctul de fierbere fata de alte oale electrice;
  • Programe presetate;
  • Usor de folosit;
  • Capac detasabil.

Dezavantaje:

  • Capacitate cam mica de gatit;
  • Pret ridicat.

TEFAL Turbo Cuisine CY754830 este varianta mai noua a oalei Tefal One Pot. Aceasta difera de Tefa One Pot prin faptul ca are mai putine programe presetate (10 in loc de 25) si o capacitate a vasului de gatire mai mica(5L in loc de 6L). Cu toate acestea, programul de gatit poate fi adaptat dupa cum vrem noi, iar capacitatea de gatire a oalei Tefal Turbo Cuisine este suficienta pentru o familie cu 2 adulti si 2 copii.

Aceasta oala dispune de tehnologii mai noi decat One Pot, avand tehnologia Turbo Cuisine si Tefal Spherical Bowl. Totodata vine cu capac detasabil, care la One Pot era destul de greu de dat jos, fiind necesara o desurubare anevoioasa.

Cu toate acestea, TEFAL Turbo Cuisine CY754830 se afla mai jos in topul nostru fata de Tefal One Pot datorita pretului mai ridicat si pentru ca are o capacitate de gatire mai mica. Insa poate fi alegerea potrivita pentru multe persoane care nu sunt deranjate de aceste aspecte.


5. Oala sub presiune din inox Pyramis OPTIMUM PLUS

oala sub presiune pyramis

Avantaje:

  • Capacitate mare: 10L;
  • Potrivita pentru toate tipurile de plita;
  • Materiale de calitate.

Dezavantaje:

  • Pret ridicat.

Pyramis OPTIMUM PLUS are o capacitate de 10L si functioneaza pe toate tipurile de plita: gaz, inductie, electrica sau vitroceramica. Este o oala solida, de capacitate mare, care ne permite sa gatim orice in cantitati considerabile.

Valva de presiune este reglabila, avand 3 nivele diferite de presiune pentru gatit la aburi, legume sau carne. Interiorul vasului este gradat incat sa ne fie mai usor sa calculam cantitatea de mancare pe care o pregatim.

Pyramis Optimum Plus este o oala de gatit sub presiune buna, dar putin cam scumpa. Insa compenseaza prin faptul ca are o capacitate mare de gatire.


6. Oala sub presiune Hascevher Gardenia, 17 L

oala sub presiune clasica

Avantaje:

  • Oala sub presiune ieftina si buna;
  • Capacitate mare de gatire;
  • Realizata din inox;
  • Solida si durabila;
  • Similara cu oala sub presiune Kukta din copilarie.

Dezavantaje:

  • Necesita ceva forta pentru a inchide etans capacul.

Hascevher Gardenia este cea mai ieftina oala sub presiune care merita cumparata. Este o oala de capacitate foarte mare, incat e putin probabil sa o folosim vreodata la intreaga capacitate, dar pentru cazuri de urgenta prinde bine si volumul acesta. Faptul ca este mare nu ne incurca, fiindca este destul de robusta si poate fi depozitata cu usurinta. De asemenea, nu ne afecteaza negativ ca este mare nici cand gatim fiindca noi punem lichid si alimente in ea atat cat este necesar, iar daca ne plac raciturile sau ciorbele in care fierbem si oase, aceasta este alegerea perfecta.

Faptul ca are un pret mic nu inseama ca este o oala de slaba calitate. Este o oala buna, doar ca nu este de la vreun brand cunoscut. Are 2 valve pentru presiune care pot fi activate manual oricand dorim sa desfacem capacul. Aceasta este similara la aspect si functionalitate cu vechile oale sub presiune Kukta.


Cum sa alegem cea mai buna oala sub presiune

Tipul oalei: electrica sau cu sursa de caldura

Inainte de a cumpara o oala sub presiune, trebuie sa ne gandim cum o vom folosi. Adica sa ne gandim cum ne va fi mai comod sa gatim la ea, pe aragaz, pe plita cu inductie sau vrem una electrica?

Daca vrem o oala sa o folosim in sistem clasic in bucatarie, atunci mergem pe una ce necesita sursa de caldura(gaz, electrica, inductie, vitroceramica). Daca vrem una care sa o si luam cu noi in vacante, cu programe prestabilite pentru diverse feluri de mancare, atunci putem opta pentru o oala electrica sub presiune. Doar ca vazandu-le avantajele, cu timpul oricum vom avea de amandoua felurile 🙂 .

Ideal este sa alegem o oala sub presiune care functioneaza pe multiple surse de caldura atat la aragaz cat si la plita cu inductie, caci cu timpul este posibil sa mai schimbam si noi din electrocasnice.

Trebuie sa mentionez si faptul ca multe persoane fac confuzie intre oala electrica si friteuza cu aer cald. Oalele electrice sunt niste multicookere, dar au sistem diferit de gatire fata de friteuzele cu aer cald. Friteuza gateste inconjurand alimentele cu aer cald, in timp ce oala electrica incalzeste recipientul in care sunt alimentele si creeaza presiune pentru a fi gatite.

Capacitatea de gatire

Conteaza cat este de numeroasa familia pentru a alegea oala potrivita. Oalele sub presiune fiind destul de scumpe, este putin probabil sa dispunem de tot la fel de multe precum oalele clasice. Daca in familie sunt 2 membri sau o vom folosi mai mult pentru a pregati mancare bebelusului, atunci este buna o oala cu o capacitate mica, chiar si de 3L. Oalele cu o capacitate mai mica sunt mai ieftine. In schimb, daca familia este numeroasa, atunci trebuie sa ne orientam catre o oala cu o capacitate mai mare de gatire, de la 5L in sus.

Materialul din care este realizata

Exista oale din inox(otel inoxidabil), oale din fonta, oale sub presiune din teflon, oale din aluminiu alimentar si din tot felul de materiale compozite, iar la cele electrice predomina plasticul la exterior. Majoritatea se cam feresc de produsele pentru gatit care sunt acoperite cu teflon fiindca acesta este nociv pentru sanatate. Cele din teflon se deterioreaza mai repede si devin nesigure pentru sanatate, dar daca sunt utilizate si spalate corespunzator le putem folosi ani de zile.

Cele mai bune oale sub presiune sunt realizate din otel inoxidabil (inox).

Brandul

Daca alegem sa cumparam online, atunci producatorul joaca un rol destul de important, caci daca vrem calitate mergem pe un brand redutabil. Daca alegem o oala sub presiune Tefal, atunci avem garantia unui produs bun. In schimb, daca suntem intr-un magazin fizic si gasim o oala sub presiune la un pret atragator, dar de la un brand necunoscut, atunci brandul nu mai joaca un rol prea important. Cand avem oala in fata ne dam seama imediat daca este buna uitandu-ne la cum se inchide, cat este de grea si cat de solida pare. Lucrurile acestea nu prea se pot vedea intr-o poza.

Pretul

Cea mai buna oala sub presiune nu este neaparat cea mai scumpa. Sau mai bine zis, cea mai scumpa oala nu este neaparat cea mai buna oala sub presiune. Exista oale sub presiune electrice, multicookere la care se investe mult in marketing, dar in cele din urma tot o mancare facem in ele si cel mai probabil va fi la fel de gustoasa ca mancarea pe care o facem noi in unul din primele 3 produse din topul nostru. In acest articol noi am listat cele mai bune oale sub presiune tinand cont si de acest aspect, avand un foarte bun raport calitate / pret. Astfel, oricare din aceste oale le-ati alege, veti merge la sigur ca va fi o oala sub presiune buna.

Compatibilitatea cu masina de spalat vase

Cum masinile de spalat vase isi fac loc in viata multora dintre noi, pentru unii este destul de important ca oala sub presiune sa poata fi spalata la masina de spalat vase. Personal, nu mi se pare un capat de lume si nu acord o prea mare importanta la acest aspect, dar unele gospodine acorda o importanta exagerata si… la urma urmei, daca tot dam un ban sa cumparam cea mai buna oala sub presiune, atunci macar sa poata fi spalata la masina.

Sistemul de siguranta

Oalele sub presiune moderne sunt sigur de folosit. Daca inainte gospodinelor le era teama sa cumpere oale sub presiune ca sa nu explodeze sau sa nu se opareasca cand desfac capacul, acum nu mai este deloc asa. Oalele sub presiune vin cu sisteme de eliminare a presiunii atat automat cat si manual. Capacele sunt prinse cu suporturi suplimentare incat sa nu le putem desface daca inca se afla sub presiune.

Cu toate acestea, poate ne aflam Duminica in targ si gasim o oala sub presiune nou nouta, sigilata, pret mic, dar a fost fabricata acum 10-15 ani. Atunci da, trebuie sa acordam o atentie suplimentara sistemului de siguranta si sa vedem daca se inchide bine capacul si daca dispune de supapa de scos manual presiunea din oala.

Atat la oalele sub presiune moderne, cat si la cele vechi, important este ca noi sa urmam instructiunile de folosire si inainte de a desface capacul sa scoatem presiunea din oala.

Sfaturi pentru a folosi eficient oalele sub presiune:

  • Tinem focul la aragaz la flacara mare doar pana se creeaza presiune inauntrul oalei. Pe urma dam focul la minim.
  • Sa nu umplem oala mai mult de doua treimi din capacitatea sa. Este foarte important ca o treime sa ramana goala. Daca oala are volumul total de 6L, noi putem pune in ea maxim doua treimi, adica sa o umplem pana la 4 litri.
  • La oalele sub presiune electrice este bine sa punem apa deja incalzita in recipient. Astfel vom scurta timpul necesar pentru gatitul propriu zis.
  • Intotdeauna trebuie sa eliminam presiunea din oala inainte de a deschide capacul. Cand nu mai ies aburi pe la supape, atunci nu mai avem presiune in oala si putem sa ridicam capacul.

Un videoclip cu sfaturi utile despre cum se foloseste oala sub presiune gasiti mai jos:

Concluzie:

In concluzie, cea mai buna oala sub presiune care necesita sursa de caldura pentru a gati este oala Tefal Secure 5 NEO. Iar cea mai buna oala electrica cu presiune este Tefal Turbo Cuisine. Se claseaza mai jos in topul nostru fata de Tefal One Pot doar datorita pretului, dar o intrece in tehnologii si eficienta in gatire.

Intrebari frecvente:

Cum folosim oala sub presiune?

In cateva cuvinte, punem apa, punem legumele si/sau carnea, inchidem capacul etans si dam drumul la foc la un nivel ridicat pana incepe sa scoata aburi, dupa care dam focul la minim. Din acest moment a inceput gatitul sub presiune si trebuie sa fim atenti la ceas pentru a sti in cat timp sunt gata preparatele. Dupa ce timpul de gatire a fost atins scoatem presiunea din oala prin apasarea/rotirea/tragerea(dupa caz) valvei de presiune si putem sa ridicam capacul.

Se pot pregati paste sau orez la oala sub presiune?

Da. Cu toate acestea, la alimentele care isi maresc volumul in timpul fierberii nu trebuie sa depasim jumatate din capacitatea oalei.

Pot spala oala sub presiune la masina de spalat vase?

Conteaza ce oala sub presiune avem. In general oalele sub presiune se pot spala la masinile de spalat vase, dar nu si capacele. Cel mai bine ar fi sa va uitati in cartea primita odata cu achizitionarea oalei.

Oala cu presiune electrica functioneaza precum o friteuza cu aer cald?

Nu. Oala cu presiune electrica incalzeste recipientul in care punem alimentele pentru a fi gatite, in timp ce friteuza cu aer cald recircula aerul in interiorul aparatului pentru a gati alimentele. Oala cu presiune este un substituent al cratitei, iar friteuza un substituent al cuptorului.

Actualizat la data de 4 decembrie 2023 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un comentariu