Ce inseamna Saltea Ortopedica?

Acasa » Dormitor » Saltele » Ce inseamna Saltea Ortopedica?

O saltea ortopedica are rolul de a ne asigura o pozitie corecta de somn si de a ne scapa sau a nu provoca dureri de spate, dureri de articulatii sau de muschi. Multi producatori isi intituleaza produsele “saltele ortopedice” pentru a da bine la vanzare, insa nu toate saltelele se incadreaza in aceasta categorie.

Mai departe vom incerca sa detaliem ce inseamna saltea ortopedica si care e definitia mai pe larg a saltelelor ortopedice si, mai ales, cu ce se remarca fata de celelalte.

Ce inseamna “ortopedic”?

Este un termen medical ce face referire la ortopedie, la sistemul osteoarticular, care cuprinde sistemul osos, cartilajele, articulatiile si ligamentele. Medicul ortoped ne ajuta sa identificam si sa tratam boli si defecte ale sistemului musculo-scheletic, adica tot ce tine de articulatii si oase, ligamente si tendoane, muschi, terminatii nervoase etc.

Saltelele ortopedice nu au proprietati curative, insa ne ofera garantia ca nu vom intampina probleme ale sistemului musculo-scheletic in urma folosirii lor. Acestea sunt cautate si folosite in special de persoanele care au dureri de spate.

Caracteristici generale ale saltelelor ortopedice

Ne ofera o pozitie corecta de dormit. O saltea ortopedica ne va ajuta sa avem o postura corecta in timp ce dormim, promovand o circulatie mai buna a sangelui pe tot parcursul noptii.

Dispun de fermitati diferite. Nu toate saltelele normale sunt la fel si nici toate saltelele ortopedice nu sunt la fel. Cele mai bune saltele ortopedice au fermitati diferite in functie de zone. Adica zona care sustine umerii poate avea o anumita fermitate, zona lombara alta fermitate, iar la picioare alta fermitate. Saltele ortopedice se remarca si printr-o fermitate generala mai ridicata, adica sunt mai tari.

Distributie uniforma a greutatii. Alegand una din cele mai bune saltele ortopedice, greutatea va fi raspandita uniform si nu vom intampina dureri de gat sau de spate.

Asigura o pozitie corecta a coloanei vertebrale. Multi dintre noi suferim de dureri usoare de spate si nici nu ne dam seama ca aceste dureri pot fi atribuite unei saltele necorespunzatoare. Saltelele ortopedice ne asigura o pozitie corecta a coloanei in timp ce dormim si astfel ne pot scuti de dureri de spate neprovocate de alti factori.

Compuse din materiale diferite. O saltea buna are in compozitie mai multe straturi de materiale cu roluri bine definite, nu doar un simplu burete si atat. Straturile interioare pot fi realizate din arcuri din spuma sau arcuri pocket, in timp ce straturile superioare pot fi realizate din spuma cu densitati diferite, iar la suprafata sa se regaseasca un strat din spuma cu memorie, urmat de o tapiterie din bumbac sau alte materiale. Cu alte cuvinte, o saltea ortopedica nu va fi un simplu burete de dimensiunea unui pat.

straturi saltea ortopedica

Lucruri de luat in considerare atunci cand alegem o saltea ortopedica

  • Un aspect foarte important atunci cand alegem o saltea il constituie greutatea corporala. Fiecare producator de saltele mentioneaza in descriere ce greutate suporta respectiva saltea, iar noi trebuie sa dam foarte mare importanta acestui criteriu fiindca nu ne dorim sa ne scufundam in saltea si nici nu ne dorim sa fie prea tare.
  • O saltea ortopedica nu ne va rezolva problemele ortopedice sau reumatologice deja existente. O saltea ortopedica ne va oferi un somn linnistit si o pozitie corespunzatoare a corpului, dar nu ne va scapa de durerile provocate de alti factori din timpul zilei.
  • Cele mai bune saltele ortopedice au preturi destul de ridicate. O saltea ortopedica buna de dimensiunea 160×200 costa minim 3000 RON. Saltelele care costa in jur de 1000 RON si se pretind a fi ortopedice… sunt ortopedice doar cu numele.

Concluzie

Acestea fiind spuse, acum putem spune ca stim ce inseamna o saltea ortopedica, iar daca ne dorim sa cumparam una trebuie sa stim dinainte si ce asteptari avem de la aceasta. Nu ne poate scapa de durerile provocate de alti factori, ci ne va asigura un somn linistit intr-o pozitie a corpului corespunzatoare, astfel incat sa nu ne provoace dureri insusi pozitia de dormit sau salteaua in sine. Aici gasiti o lista cu saltele ortopedice bune.

Actualizat la data de 18 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Publicat de Andrei Popescu in Saltele

Lasă un comentariu