Incepand de anul trecut, din Martie 2021, comerciantii au fost obligati sa introduca noile clase energetice la o mare parte din electrocasnice, printre care se numara frigiderele, masinile de spalat rufe, masinile de spalat vase si televizoarele.
Clasele energetice nu mai sunt de la A+++, A++, A+, A, B, C, D fiindca se facea mare confuzie cu clasele A, unde totusi diferenta era foarte mare intre A+++ si A, fiind o diferenta la consumul de energie electrica de minim 60%. Astfel, incepand cu Martie 2021, clasele energetice sunt clasificate de la A la G, in ordinea alfabetica, unde cea mai buna clasa este A, iar cea mai slaba este G.
Revenind la intrebarea noastra, ce inseamna clasa F la frigidere, putem spune pe scurt ca inseamna un consum anual situat intre 220 – 300 kwh, raportat la un volum interior al frigiderului de aproximativ 400L. Acest consum se aplica la frigiderele care dispun si de congelatoare.
De ce majoritatea frigiderelor au clasa F?
Noile clase energetice au fost gandite in ideea de a incuraja producatorii sa faca electrocasnice mai prietenoase cu mediul, care sa consume mai putin curent. Astfel s-a lasat loc ca pe viitor, noile produse sa se incadreze in clasele A si B. Acum este imposibil sa gasim un frigider sau o combina frigorifica situata in clasa A dupa noile standarde. Majoritatea frigiderelor care se gasesc la vanzare in Romania se incadreaza in clasa F, doar unele reusind sa fie si in clasele D sau E.
In imaginea de mai jos vedeti cum se face reincadrarea frigiderelor in clasele energetice, conform noilor norme ale Uniunii Europene. In exemplu este vorba despre un frigider de top, care nu dispune si de congelator.
Merita sa cumparam un frigider cu clasa F? Nu e prea mare consumator de energie?
Comparandu-le cu celelalte frigidere de pe piata, da, merita sa cumparam un frigider clasa F, fiindca inca nu exista pe piata frigider in clasa A, dupa noile standarde. Iar frigiderele care se gasesc in clase superioare sunt considerabil mai scumpe.
Totodata, raspunsul poate varia de la persoana la persoana, caci daca bugetul ne permite sa achizitionam un frigider clasa D la un pret de 6000 lei, fata de un frigider clasa F la un pret de 2000 lei, atunci da, putem opta pentru prima varianta.
Ceea ce vreau sa spun este ca un frigider clasa F sau o combina frigorifica clasa F nu ar trebui sa ne ingrijoreze ca face parte dintr-o clasa prea slaba, caci 90% din frigiderele de pe piata sunt incadrate in clasa F dupa noile clase energetice. Mai jos o sa va listez si cate un exemplu de frigider din clasa F si unul din Clasa D, astfel incat sa vedeti diferentele.
Important de stiut
- Daca inainte un frigider se afla in clasa A++, asta nu inseamna ca dupa noile clase energetice va face parte din clasa A. Cel mai probabil se situeaza in clasa E sau F.
- De ce gasim un frigider cu consum diferit de curent in aceeasi clasa energetica? Este posibil sa avem un frigider de 400L care consuma 300kwh pe an in aceeasi clasa energetica cu un frigider de 260L care consuma 220kwh pe an. Asta deoarece calculul pentru clasa energetica se face si in raport cu volumul frigiderului, in raport cu spatiul de stocare. Este doar un exemplu. Alteori, un frigider de 160L cu un consum de 220kwh pe an s-ar putea situa intr-o clasa energetica mai rea, adica clasa G. Asta deoarece consumul de curent este prea mare in raport cu spatiul de stocare.
- Clasa F la frigidere nu este o clasa rea, dar daca bugetul ne permite putem opta pentru o clasa mai buna.
Exemple de frigidere din clase diferite si diferentele dintre ele:
Frigider Clasa D Liebherr RD 5250 |
---|
Este un frigider bun, de la un producator renumit pentru calitatea produselor pe care le face. Are un volum de stocare de 402L si consuma 99kwh pe an. Un consum foarte bun, rar intalnit la frigdere. Acest consum il incadreaza in clasa D. Pretul este destul de ridicat, atat datorita faptului ca are o clasa energetica mai buna, dar, cred eu, si datorita producatorului. |
Verifica Pretul + alte Detalii |
Frigider clasa F Beko RSSE445K31XBN |
---|
Este un frigider foarte frumos, incapator, cu foarte multe review-uri pozitive, pe care aproape oricine l-ar cumpara sau si l-ar dori acasa. Si ca acesta sunt multe, care se situeaza in aceeasi zona din punct de vedere al pretului. Dispune de toate tehnologiile astfel incat sa pastram alimentele proaspete si frigiderul sa arate bine in bucatarie. Are un volum de 402L si consuma 153 kwh pe an. |
Verifica Pretul + alte Detalii |
Diferentele notabile:
- Ambele frigidere au volumul interior asemanator, de 402L, doar ca Liebherr, facand parte din clasa D, consuma cu aproximativ 30% mai putin curent decat Beko din clasa F.
- Pretul este mult mai ridicat la produsul din clasa D, dar acest lucru se datoreaza si brandului.
- Ambele produse sunt doar frigidere, fara spatiu de congelat produse. Frigiderele dotate si cu congelator, au un consum semnificativ mai mare.
S-ar putea sa va intereseze si:
- Cele mai bune frigidere
- Cele mai bune combine frigorifice
- Cele mai bune mini frigidere pentru terasa
Actualizat la data de 18 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu
Sunt aici pentru pasionatii de calitate si performanta, oferind recenzii profesionale pentru o gama diversa de produse din diferite categorii.
Am experienta in domeniul Casa si Gradina, al electrocasnicelor, sculelor si uneltelor si imi propun sa aduc lumina asupra celor mai bune optiuni disponibile pe piata.
Pe site-ul 2Pareri.ro scriu recenzii detaliate si obiective astfel incat sa va ajut sa cumparati cele mai bune produse.