O masina de spalat rufe consuma intre 40-80 Litri de apa intr-un ciclu de spalare. Cantitatea poate varia in functie de programul folosit si in functie de masina de spalat, clasa energetica, producator si anul de fabricatie. In continuare vom vorbi despre aspectele care pot influenta consumul de apa al masinii de spalat si vom da cateva exemple clare legate de cata apa consuma o masina de spalat.
Indicatori ai consumului de apa:
Clasa energetica. Uitandu-ne pe eticheta masinii vedem din ce clasa energetica face parte. In momentul de fata, clasele energetice sunt clasificate de la A la G, conform noilor norme. Astfel A+++ este de fapt clasa A, A++ a devenit clasa B, A+ a devenit clasa C si asa mai departe.
Cele mai populare masini de spalat rufe se incadreaza in clasele energetice B – C, iar o astfel de clasa energetica ne indica un consum mediu de 45-50L pe un ciclu de spalare.
Eticheta. Dupa 2021, odata cu introducerea noilor clase energetice, producatorii de masini de spalat rufe sunt obligati sa afiseze sub chenarul cu clasa energetica si informatiile reprezentative ale produsului. Uitandu-ne cu atentie pe eticheta unde este scrisa clasa energetica vom vedea si consumul de energie electrica per 100 spalari, greutatea de haine suportata, cati decibeli emite in timpul functionarii, durata unui ciclu mediu de spalare si cata apa consuma intr-un ciclu mediu de spalare.
Indicatorul care ne arata exact cata apa consuma o masina de spalat este imaginea cu acel robinet care picura iar in dreptul acestuia se gaseste si o cifra care indica numarul de litri de apa consumati.
Anul de fabricatie – Generatia. Noile masini de spalat au un consum de apa si de energie mai redus fata de vechea generatie de masini de spalat. Modelele noi au motoare Inverter si tot felul de tehnologii care eficientizeaza consumul de resurse si procesul de spalare.
Producatorul. Desi majoritatea produselor se diferentiaza dupa clasa energetica, exista si anumiti producatori care cauta sa eficientizeze la maximum consumul de apa si curent. Daca producatori precum Samus, Candy sau Arctic nu investesc prea mult in tehnologii pentru consum redus, lucrurile stau exact invers cand vorbim de producatori precum Whirpool, Samsung, Electrolux sau Haier(nu confundati cu Heinner).
Cati litri de apa consuma o masina de spalat rufe? Exemple clare:
Daca luam acest model de masina de spalat, consumul de apa in modul Eco 40 este de 48 Litri. Ciclul de spalare dureaza 3 ore si 38 minute pentru o cuva plina cu 8kg de haine, iar consumul de apa este de 48L.
Acest consum poate varia in functie de programul selectat. Masinile de spalat au, in general, doua programe ecologice de spalat: Eco 40 si Eco 60, unde cifrele se refera la temperatura apei din cuva. Aceste 2 programe au consum similar de apa.
Un alt exemplu ar fi acest model de la Electrolux. Masina are o capacitate tot de 8kg iar in programul Eco, care dureaza 3 ore si 30 de minute, consuma 47 Litri de apa.
Programele mai lungi de atat au un consum mai ridicat de apa, iar programele mai scurte au un consum mai redus de apa.
Intrebari frecvente:
Masina de spalat cu incarcare frontala consuma mai multa apa decat masina cu incarcare verticala?
Nu! Ambele tipuri de masini de spalat consuma la fel de multa apa daca sunt din aceeasi generatie si mai ales daca au o clasa energetica similara. Nu exista o regula generala in care sa putem spune ca masinile cu incarcare verticale consuma mai multa apa sau viceversa.
Cat curent consuma o masina de spalat rufe?
Curentul consumat de o masina de spalat poate varia de la un model la altul, cat si de la un program la altul. Cu toate acestea, fiecare masina de spalat rufe are trecut pe eticheta consumul la 100 de cicluri de spalare. Acest consum se raporteaza la programele de spalare ECO, care dureaza in jur de 3 ore. Masinile catalogate cu clasa energetica B si C au un consum mediu de 55-70 kWh la 100 de spalari.
Ce masina de spalat sa cumpar?
Puteti citi articolul nostru despre cele mai bune masini de spalat rufe unde am facut o serie de recomandari. Acolo veti gasi modele bune de masini de spalat care se gasesc la preturi accesibile in raport cu eficienta acestora in spalare si consum.
Actualizat la data de 25 februarie 2023 de catre Andrei Popescu
Sunt aici pentru pasionatii de calitate si performanta, oferind recenzii profesionale pentru o gama diversa de produse din diferite categorii.
Am experienta in domeniul Casa si Gradina, al electrocasnicelor, sculelor si uneltelor si imi propun sa aduc lumina asupra celor mai bune optiuni disponibile pe piata.
Pe site-ul 2Pareri.ro scriu recenzii detaliate si obiective astfel incat sa va ajut sa cumparati cele mai bune produse.