Cat consuma un aer conditionat?

Acasa » Electrocasnice » Climatizare » Cat consuma un aer conditionat?

Majoritatea oamenilor se tem sa cumpere un aparat de aer conditionat din cauza faptului ca ei cred, in mod eronat, ca un aparat de aer conditionat consuma foarte mult curent electric. Un aparat de aer conditionat cu inverter, folosit in conditii optime, poate avea un consum foarte redus de energie, fie ca il folosim pentru racirea incaperii sau pentru incalzire. In cele ce urmeaza voi incerca sa explic cam cat consuma un aparat de aer conditionat si cum putem face sa beneficiem de confortul unui AC fara a umfla prea mult factura de energie.

Noile aparat de aer conditionat, care sunt incadrate in clasele energetice A+, A++ sau A+++ au un consum foarte redus de energie. Asta fiindca functioneaza cu alte tehnologii fata de vechile aparate de aer conditionat. Cele mai bune aparate de aer conditionat ne ofera atat aer rece pe timp de vara, cat si aer cald pe timp de iarna la un pret acceptabil.

In continuare vorbim despre consumul de energie electrica la aparatele de aer conditionat incadrate in clasele A+, A++, asa cum sunt majoritatea de pe piata.

Cat consuma un aer conditionat pe timp de vara?

In fisa tehnica a fiecarui aparat de aer conditionat este trecut si consumul in Watti. Cu toate acestea, consumul poate diferi de la situatie la situatie, dupa cum urmeaza:

1. Racire fortata

Daca avem in incapere 30 de grade si setam aparatul la 20, un aparat din clasa A+ sau A++ va avea un consum de 1000-1200 Watti instant, pana ajunge la temperatura dorita. Apoi, pentru mentinere, va consuma in jur de 100-200 Watti, fiindca va functiona doar ventilatorul si apoi din cand in cand va mai intra putin si functia AC, dar apoi va reveni singur la ventilatie. Problema este ca atunci cand setam o diferenta asa de mare de temperatura, aerul conditionat va consuma intr-adevar foarte mult curent electric. Iar variabilele sunt foarte multe, conteaza cat de izolata este locuinta, daca bate soarele in casa sau in aparat, daca avem toate geamurile inchise, daca dorim sa incalzim doar o camera sau tot apartamentul, daca sunt persoane in incapere etc. Este important sa stim cat consuma un aer conditionat inverter, dar mai important este cum il folosim!

In acest prim exemplu, pentru a ajunge de la 30 de grade la 20 in incapere este aproape imposibil. Asta inseamna ca aparatul va functiona in sarcina continuu si cel mai probabil nu va reusi sa aduca in incapere temperatura la 20 de grade, ceea ce va duce inevitabil la un consum mare de energie. Daca il tinem deschis timp de 8 ore, va consuma aproximativ 9Kwh.

9kwH x 30 zile = 270kwh.

La un pret per kilowatt ora de 1 leu, inseamna o cheltuiala de 270 ron pe luna pentru aerul conditionat. Pretul unui kwh ora difera de la oras la oras si de la furnizor la furnizor. Acum, la sfarsitul lunii Mai anul 2022, eu platesc 0,85 RON pe kwh.

2. Racire controlata

Daca in incapere avem 29 de grade si setam aparatul de aer conditionat la o temperatura de 25 de grade, avem jaluzelele trase, geamurile inchise si este o singura persoana in incapere, atunci cel mai probabil in 20 de minute aparatul va ajunge la temperatura de 25 de grade si apoi doar o va mentine. Asta daca avem un aparat de aer conditionat de ultima generatie.

Functionand doar 20 de minute in sarcina maxima si apoi doar pentru mentinere, timp de 8 ore pe zi, vom ajunge la finalul zilei la un consum de maxim 4kwh.

4kwh x 30 zile = 120 kwh

Ceea ce inseamna ca avem o cheltuiala de aproximativ 120 lei pe luna cu aerul conditionat.

Acum, multi pot spune ca temperatura de 25 de grade Celsius este prea mare si nu ne vom simti confortabil in camera. Lucru total neadevarat! Pentru ca aparatul sa faca in incapere 25 de grade de la 30 de grade, aerul care iese din aparat este mai rece de 25 de grade. Daca il setam la o temperatura prea joasa, efectiv va fi prea rece in incapere sau va sufla aer prea rece, lucru care ne poate afecta confortul si sanatatea.

Acest caz, cu Racirea controlata, este un caz ideal, dar foarte des intalnit la cei care lucreaza de acasa sau la cei care sunt singuri in birou.

Cand vorbim de racirea intregului apartament sau a unei incaperi mai mari, consumul poate creste considerabil. Dar chiar si asa, daca folosim AC-ul corespunzator, factura la energie nu va fi prea mare.

aer conditionat la birou

Sfaturi pentru a avea un consum redus de energie la aerul conditionat

  • Este mai bine sa lasam aerul conditionat sa functioneze mai mult timp setat pe o anumita temperatura, decat sa il pornim o data la 1-2 ore. Fiindca pornindu-l rar, acesta va fi suprasolicitat si va consuma mult curent electric. Pe cand, daca e lasat pe Auto la o anumita temperatura, va recircula aerul din incapere si din in cand va intra in sarcina, doar pentru cateva minute, astfel la finalul zilei vom avea un consum mai redus de energie.
  • Aparatul de aer conditionat trebuie sa fie cumparat dupa specificatiile acestuia si nevoile noastre. Adica este greu sa racesti un apartament de 70mp cu un aer conditionat care are scris in specificatii ca este recomandat in incaperile de pana in 30mp. Acesta va fi suprasolicitat si va avea un consum ridicat de energie electrica.
  • Curatarea filtrelor la 2-3 luni este benefica atat pentru sanatate, cat si pentru a avea un consum redus de energie.

Intrebari frecvente despre consumul unui aparat de aer conditionat

Cat consuma un aer conditionat de 12000 BTU?

Consumul in sarcina maxima pentru racire al unui aparat de aer conditionat de 12 000 BTU, clasa energetica A++ este de aproximativ 1100W. Daca functioneaza in sarcina timp de 8 ore, atunci are un consum zilnic de aproximativ 9kwh pentru o incapere de 40mp. Asta inseamna ca folosindu-l in sarcina timp de 8 ore pe zi vom avea un cost de maxim 9 lei pe zi, la un pret pe kwh de 1 RON. Cu toate acestea, chiar daca e pornit 8 ore, nu va functiona in mod Turbo in tot acest timp. Astfel, este posibil ca la finalul zilei consumul sa fie mai mic.

Cat consuma aerul conditionat iarna?

Consumul unui aer conditionat pe timp de iarna este asemanator cu cel al folosirii lui pe timp de vara. Diferentele sunt infime la majoritatea aparatelor de aer conditionat. Problema consta insa in faptul ca pe timp de iarna, pentru incalzire, aparatul de aer conditionat va rula mai mult, ceea ce va duce la un consum mai mare. Acesta doar incalzind aerul, nu si peretii, va rula si pana la 20 de ore pe zi. Daca luam exemplu cu o camera de 20mp in care dorim o temperatura de 23 de grade, nefiind izolata pe exterior, mai deschidem usa din cand in cand, iar afara sunt sub 0 grade, aparatul va functiona minim 20 de ore, din care majoritatea in sarcina si poate ajunge la un consum de 20kwh intr- o zi. Insa daca luam un caz ideal, in care incaperea are 20mp, este bine izolata, geamuri termopan si este locuita de doua persoane iar temperatura o setam la 23 de grade, este posibil ca aparatul de aer conditionat sa porneasca doar din cand in cand pentru mentinerea temperaturii si la finalul unei zile de 24 de ore, consumul sa fie de doar 4kwh. Din acest motiv raspunsul la intrebarea “cat consuma aerul conditionat pe caldura?” poate varia destul de mult de la locuinta la locuinta.

Indiferent ca folosim functia de caldura sau functia de racire, consumul instant in Watti este asemanator. Diferenta o face cat timp sta aparatul AC pornit. La majoritatea aparatelor din clasa A++, consumul nominal la racire este de 1080W, iar la incalzire de 1050W.

Ce inseamna aer conditionat cu inverter?

Tehnologia INVERTER, prezenta la toate aparatele noi de aer conditionat, permite o viteza variabila a motorului aparatului de aer conditionat, adaptandu-se la temperatura din camera. Astfel, AC-ul nu va mai functiona continuu, ci isi va schimba viteza, turatia si fluxul de aer in functie de temperatura din incapere. Noile AC-uri devenind astfel mult mai economice decat vechile aparate de aer conditionat.

S-ar putea sa va mai intereseze si:

Actualizat la data de 18 ianuarie 2023 de catre Andrei Popescu

Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 4.3]

Un comentariu la „Cat consuma un aer conditionat?”

Lasă un comentariu